Apan Pa Bergsklippan

 

Apan på bergsklippan

 

För inte så länge sedan inträffade en händelse som i ett större perspektiv kanske framstår som obetydlig, men som trots allt har satt sina historiska spår. Det hela började faktiskt för flera miljoner år sedan då havsnivån sjönk och ett stort antal klippor och öar trädde fram i det annars vattentäckta landskapet.

 

Själva händelsen som vi nu kommer att prata om inträffade däremot för inte allt så länge sedan. Den skedde faktiskt alldeles nyligen. Allt utspelade sig på en förhållandevis liten ö söder om Spanien. Vi människor kallar den för Gibraltar, men för alla de apor som bor det är det helt enkelt deras hem.

 

Vår berättelse handlar om en särskild apa. Vi kan kalla honom för Oskar. Han var väldigt nyfiken och tog alltid chansen att utforska, och intressant nog så är nästan hela Gibraltar omgivet av vatten och små stenklippor som sticker upp.

 

En särskilt varm sommar så var vattennivån ovanligt låg. För ovanlighetens skull gick det att promenera till de klippor som annars var avskilda av vatten. Oskar tog chansen att vandra ut till en väldigt avlägsen klippa. När han väl var på toppen så vinkade han till de andra aporna, som glatt vinkade tillbaka. Men innan han lyckades vända tillbaka så kom en stor våg och sköljde över hela den väg som Oskar vandrat för att komma till klippan.

 

Till följd av detta hade Oskar ingen väg hem. Han viftade och skrek för att påkalla uppmärksamhet hos aporna på fastlandet. Men det blev snabbt uppenbart att de hade annat för sig, och att han behövde lösa situationen på egen hand. Han kunde inte simma, men hade en väldigt stark svans. Genom att böja den på mitten och rotera överdelen som en propeller märkte han att han kunde åka fram lika snabbt som en modern båt. På så sätt lyckades han ta sig hela vägen till fastlandet. När han kom fram så var han snabb med att berätta för de övriga aporna om var han hade upptäckt. Råkar man nu för tiden befinna sig i närheten av Gibraltar, där havet möter klipporna, så kan man än idag se hur aporna åker på vattnet med sina propellersvansar. Huruvida detta är sant eller inte får du själv fundera på.

 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)