Den snåle mannen

 

Den snåle mannen

 

Den snåle mannen Det var en gång en liten by, inte långt härifrån, där det bodde en snål man.

En gång om året höll byn en marknad och i år hade mannen kommit på en idé för hur han skulle lura alla byborna på pengar. Han la en påse med guldmynt på en stubbe och sa att den som kunde välta ner påsen utan att faktiskt röra den skulle vinna alla mynten.

För att få försöka var man tvungen att betala ett guldmynt. Många försökte men ingen lyckades. Påsen var för tung för att bli vält av en pinne och stubben satt fast hårt i marken. Den snåle mannen satt bredvid och var väldigt nöjd med sin idé.

När dagen började lida mot sitt slut kom det förbi en fattig skogshuggare. Han tittade förvånat på stubben. ”Är det ingen här som lyckats?” Alla bybor skakade ilsket på huvudet. De hade vid det här laget förstått att mannen lurat dem. ”Här har du ett mynt”, sa skogshuggaren och kastade sitt sista mynt till mannen.

Mannen skrattade när han tog emot myntet. ”Lycka till.” ”Tack du”, sa skogshuggaren innan han tog sin yxa och högg stubben itu så att påsen med alla mynten ramlade ner. Mannen blev helt mållös. ”Så kan du inte göra!”, utbrast han.

Skogshuggaren ryckte bara på axlarna. ”Rörde jag vid påsen?” ”Nej men…” ”Det var dina regler.” Med dem orden tog han pengarna och gick hem till sin fru med fem barn. Aldrig mer skulle de gå hungriga.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)