Trollet i den mörka grottan

 

Trollet i den mörka grottan

 

Trollet i den mörka grottan En gång för länge sedan låg det en liten by vid en stor skog. Långt inne i skogen bodde det ett stort troll i en mörk grotta.

Trollet sov hela dagarna då han skulle förvandlas till sten om solens strålar någonsin vidrörde honom. Varje natt vaknade han från sin sömn och gick till byn för att mätta sin hunger.

Han tog en människa varje natt och byborna visste inte hur de skulle kunna stoppa honom. En dag kom en ung piga på en plan. Hon väntade därför vid utkanten av byn på att trollet skulle dyka upp när dagen blev till natt. Till slut syntes hans ohyggliga gestalt mellan träden. ”Varför står du här?”, frågade han pigan med en mullrande röst. ”Snälla ta mig den här gången”, bönade hon. ”Låt de andra vara.” Trollet synade flickan.

Hon skulle passa bra i grytan. Därför plockade han upp henne och bar med henne tillbaka till sin grotta. Han sköt för en stor stenbumling så att solen inte skulle lysa in.

I grottan hade han en stor klocka som alltid slog ett slag när solen gått upp. Detta visste pigan och hon var redo. När klockan precis skulle slå gav hon kitteln ett hårt slag för att överrösta denna. ”Vad gjorde du det för?”, undrade trollet. ”För att se om grytan var klar”, svarade flickan. ”Och det är den.

Synd bara att du inte har några örter.” Trollet tänkte lite. Klockan hade inte slagit än. ”Jag hämtar”, sa han innan han sköt bort stenbumlingen och blev förvandlad till sten. Pigan återvände hem och byn var nu säker.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)